Dezvoltare Personala

Foarte rar mi se intampla ca unul din clientii mei sa nu vada nimic, sa nu experimenteze nimic. Desi stiu ca nu este procesul meu si ca pentru fiecare om in parte sunt 100% prezenta si fac tot ce tine de mine, recunosc ca analizez ulterior foarte amanuntit aceste sedinte.

Am ajuns la concluzia ca in final este vorba despre frica si neincredere.

Exista oameni carora, constient sau nu, le este teama de ceea ce ar putea descoperi. Imaginile si emotiile ies la iveala tocmai pentru ca cel care le primeste este intr-un moment in care este pregatit sa le vindece, este in etapa in care are toata capacitatea si toate resursele pentru a face acest lucru. Aflam doar acele lucruri care sunt spre binele nostru suprem sa le aflam.

Sunt apoi 3 elemente in care trebuie sa te increzi pentru ca procesul sa functioneze.

Hipnoza si regresia presupune in primul rand o incredere in proces. Atata vreme cat te lasi in acest proces, cat lasi de o parte nevoia de a-l controla si dorinta de a-l analiza, te pozitionezi intr-un spatiu in care lucrurile se intampla simplu si fara efort. Ceea ce mintea se asteapta sa se intample se va intampla cu siguranta si oricare ar fi credinta ta, ea va fi validata de experienta. Daca esti sigur ca poti sau nu poti experimenta un anumit lucru, totul se va intampala in asa fel incat sa ai dreptate.

Este importanta apoi increderea acordata terapeutului. Nu merge la un terapeut in care nu ai incredere! Esti acolo pentru experienta ta sau pentru a-i evalua competentele lui? In acest tip de terapie este fundamental sa te lasi ghidat. Altfel este ca si cum te-ai lega la ochi, rugand un prieten sa te conduca dint-o parte in cealalta a camerei, iar apoi decizi ca vrei sa vezi daca poate sa faca asta in timp ce tu te impotrivesti ghidajului. Nu functioneaza.

Probabil cel mai important este sa ai incredere in intuitia ta, sa primesti imaginile si senzatiile care vin in mod natural, fara sa le judeci; sa te increzi ca ceea ce apare in spatiul relaxarii tale este exact ceea ce ai nevoie. Nimic nu e intamplator. Si daca simti nevoia sa evaluezi experienta ta, poti sa iti acorzi tot timpul de care ai nevoie pentru acest lucru ulterior.

Fara o incredere completa in aceste elemente sansele de reusita ale unei sedinte de hipnoza si/sau regresie sunt, cel putin foarte mici.

Am mai observat apoi ca uneori este nevoie de un anumit antrenament mental in a vedea imagini detaliate si a simti. Chiar si in stare constienta daca iti spun sa vizualizezi o masina rosie, sa simti gustul unei lamai sau parfumul ierbii proaspat taiate poti face cu usorinta lucrul acesta. Elementul cheie este sa inveti sa te increzi in ceea ce percepi.

Iti propun un excercitiu pentru acest tip de antrenament: Aseaza-te intr-o pozitie confortabila si relaxata. Aminteste-ti un moment petrecut ieri sau in copilaria ta. Iti va fi usor sa iti amintesti contextrul general. Apoi, focalizeaza-ti atentia asupra detaliilor precum imbracamintea oamenilor din jur, obiectele decorative din incapere, mirosurile ce erau prezente, gustul mancarii sau al bauturii, textura obiectelor pe care le-ai atins, care este sentimentul pe care il ai in acest moment. Toate aceste detalii au fost percepute de mintea ta chiar daca in mod constient poate nu le-ai dat atentie. In felul acesta ne obisnuim creierul sa primeasca si sa constientizeze imagini si simtiri.

Fa acest exercitiu de cateva ori si scrie-mi apoi un comentariu in care sa imi spui cum a foast pentru tine, ce a fost diferit intre prima si cea din urma data cand l-ai facut. Daca crezi ca ai prieteni pe care i-ar ajuta acest articol te invit sa ii share.

Iti multumesc

Cosul meu
Folosim Cookie-uri pentru a personaliza conținutul acestui website, pentru a oferi functionalități specifice, dar și pentru a analiza traficul. Înainte să accesezi acest website, iți recomandăm să citești Politica de Confidentialitate. Cookie-urile pot fi dezactivate oricând din setarile browser-ului.