Dezvotare Personala

Povestea Rodicăi: Inconfortul de a primi bani pentru munca sa

Observ frecvent în cercul meu de cunoştinţe și între clienții mei oameni deosebit de talentați în domeniul lor de activitate dar care se confruntă cu mari provocări pe partea financiară; deși își fac munca cu deosebită dăruire, le este foarte greu să ceară bani la justa valoare pe care o oferă.

În workshopurile pe care le organizez, una dintre temele de lucru este relația cu bani, mai precis provocările și tiparele limitative care apar în această zonă. Și apar niște lucruri minunate în această zonă care explică ceea ce se întâmplă în viața curentă.

Îmi amintesc că la unul dintre aceste workshopuri, una dintre fetele prezente spunea că îi este cumva jenă să ceară bani pentru serviciile pe care le face și că îi este mult mai confortabil să primească cadouri simbolice.

Plecând în regresie cu intenția de a afla sursa acestui blocaj, s-a vizualizat că fiind vraci într-un trib în urmă cu câteva sute de ani. Vindeca oamenii din tribul respectiv, iar în schimb primea diverse cadouri fără valoare. Și se simțea foarte bine, foarte împlinită. Își folosea darurile pe care le-a primit în acea viață, ajuta oamenii și avea o viață bună.

Era evident că modalitatea de lucru de atunci era aceeași care îi este confortabilă și acum.

Uitându-se însă la modul de organizare a tribului a putut conştientiza că există o diferenţă semnificativă între viaţa de atunci și cea de acum. În acele timpuri, în cadrul triburilor, rolurile erau foarte bine împărţite și comunităţile funcţionau asemeni familiilor. Fiecare își îndeplinea rolul fără a fi plătit, dar primind de la ceilalţi produsele/serviciile necesare supravieţuirii.

Fiind vraci singurul ei rol era acela de a vindeca oamenii, în schimb de toate nevoile sale (hrană, adăpost etc) se ocupau alți membrii ai tribului. Nu avea nevoie să ceară bani pentru că nu așa funcționa comunitatea în acea vreme. Chiar dacă ceilalți nu o plăteau, îi asigurau existența.

În timp, lucrurile s-au schimbat și a munci acum fără a fi plătit nu înseamnă că nevoile tale sunt acoperite. În alte vremuri nu exista acest instrument numit bani. Nu era necesar. Evident astăzi lucrurile nu mai stau la fel.

După acest proces a început ușor să ceară bani pentru munca ei iar asta i-a permis ca, după o vreme, să renunțe la job-ul ei de zi care o obosea și să își asigure traiul zilnic folosindu-și darurile.

Dacă și tu simți un oarecare inconfort în fi plătit pentru ceea ce faci, te invit să îţi faci o introspecție, să stai tu cu tine și să vezi dacă nu cumva acest tipar vine din alte timpuri. Atâta vreme cât alegi să îţi faci munca fără a accepta bani la adevărata ei valoarea omiţi să ai grijă de tine aşa cum ai faţă de alţii.

În plus, cu excepţia acelor cazuri în care alegi să faci muncă caritabilă, îi lași pe ceilalţi cu anumite datorii karmice faţă de tine, pe care într-o zi vor trebui să ţi le plătească. Asta nu este just nici faţă de tine, nici faţă de ei.

Dacă ți-a plăcut acest articol sau simți că ți-a adus o nouă perspectivă, te invit să îl distribui și prietenilor tăi.

Îți trimit lumină și iubire,

Ruxandra

Cum a fost tema acestei zile pentru tine?