Am o marturisire sa iti fac: majoritatea articolelor mele pornesc de la intrebari pe care le primesc de la diversi prieteni, cunostiinte, clienti sau alti oameni cu care interactionez.
Acesta este cazul si articolului de fata: ce este fenomenul de deja-vu?. Intrebarea a aparut in cadrul unui grup on-line din care fac parte si deoarece raspunsul este unul putin mai complex am ales sa scriu despre asta.
Intrucat aproximativ 70% din populatie sustine ca a trait un astfel de fenomen este foarte posibil sa il fii experimentat si tu. Deja-vu-ul apare spontan si in majoritatea cazurilor dureaza intre 10 si 30 de secunde (chiar daca in acel moment iti pare ca a fost mult mai lung). Se petrece atunci cand esti intr-un context nou (o locatie noua, un eveniment special sau o banala convesatie) si ai senzatia, chiar certitudinea, ca ai mai trait acel moment cu exact aceleasi detalii, acceasi oameni, aceleasi replici; e ca si cum ai trai din nou acea experienta.
Primul care a studiat senzatiile de deja-vu a fost medicul francez Emile Boirac in anul 1876, el fiind si cel care a dat aceasta denumire fenomenului. Desi oamenii de stiinta analizeaza acest fapt de peste 130 de ani, ei recunosc ca teoriile elaborate pana in prezent nu sunt suficiente pentru a explica aceste senzatii. Nu exista astfel un raspuns academic complet care sa justifice sentimentul de a trai aceeasi clipa a doua oara.
Gandind in termenii timpului liniar, in momentul in care traiesti un deja-vu stii ca nu ai mai fost nicicand aici in acest moment, in aceasta circumstanta, iar din acest fapt ar putea insemna ca raspunsul sta in perceptia timpului.
In aceasta dimensiune ne raportam la o curgere a timpului moment dupa moment; stim ca dupa ora 1 urmeaza ora 2 si 5 august este ziua care vine dupa cea de 4 august, dar daca lucrurile nu stau chiar asa? In ultima vreme apar tot mai multe teorii referitoare la ciclicitatea timpului.
Albert Einstein spunea ca “Timpul şi spaţiul sunt moduri în care gândim şi nu moduri în care trăim” precum si ca “trecutul, prezentul si viitorul sunt doar iluzii“.
Conform teoriei timpului ciclic momentele nu vin una dupa alta ci se intampla in acelasi timp pe frecvente diferite ceea ce ar putea explica foarte bine amintirea unor evenimente “viitoare”.
Neal Donald Walsh in cartea “Acasa cu Dumnezeu” defineste timpul sub forma unui tunel al carui pereti, tavan si podea sunt acoperiti de o fresca infinita, iar noi putem deplasa in interiorul lui in fata si in spate, stanga-dreapta, sus-jos si ciclic.
Fred Alan Wolf – fizician si autorul a numeroase carti in domeniul fizicii cuantice spune ca “Timpul ne pare ca o strada cu unic sens, in care se circula de la trecut la prezent. Dar exista teorii care urmaresc nivelurile anumitor campuri cuantice, particule ce traverseaza atat inapoi, cat si inainte in timp”.
Asa cum am spus si mai sus, 70% dintre oameni traiesc aceste senzatiile de deja-vu. Frecventa aparitiei lor variaza foarte mult de la persoana la persoana. Sunt oameni care le experimenteaza o singura data in viata, precum si oameni care traiesc foarte des acest fenomen.
Medicii au determinat frecventa cea mai mare a aparitiei este intre varstele 15-19 si 35-40 de ani, desi ele pot aparea pe tot parcursul vietii umane.
Desi in momentul in care experimentezi senzatia de deja-vu ar putea aparea o senzatie de teama, este important sa stii ca teama vine ca o reactie fireasca a mintii noastre in fata necunoscutului.
La nivel subconstient sunt depozitate informatii pe care natura noastra rationala nu le percepe pentru ca nu ar stii cum sa le interpreteze. Suntem totutsi fiinte mult mai complexe decat am fost invatati sa credem si avem acces la planuri care trec limitarile spatiului tridimensional al vietii noastre.
Te invit ca la momentul la care vei trai (din nou) un sentiment de deja-vu sa il primesti cu uimire admirativa si sa il lasi sa iti spuna ca esti mai mult decat crezi 🙂
Daca ai trait si un asemenea moment te invir sa imi lasi mai jos un comentariu in care sa imi povestesti despre el, iar daca crezi ca articolul ar putea fi util prietenilor tai, distribuie-l.
Iti multumesc.