Sexul este un subiect central al vietii moderne. Desi inca mai persista unele concepte de falsa pudoare, mass-media, internetul si publicitatea abunda implicit sau explicit de teme referitoare la sex.
Sexul este energie vitala. Nici mai mult, nici mai putin. Ce se intampla insa atunci cand el se transforma in adictie?
In anii ’80 a aparut conceptul de “dependenta de sex“. Desi aceasta tulburare nu a fost inclusa oficial in tratatele de psihiatrie, specialistii recunosc ca ea poate avea urmari cel putin neplacute in vietile celor care o manifesta – distrugerea relatiilor, afectarea carierei si chiar probleme de sanatate.
Majoritatea celor care traiesc aceasta dependenta sunt barbatii, dar nici femeile nu sunt ocolite.
Un studiu efectuat de specialistii de la UCLA pe 207 pacienti a dus la urmatoarele concluzii:
- 39% dintre participanti au fost nevoiti sa incheie relatiile stabile in care erau implicati
- 17% au pierdut cel putin un loc de munca
- 28% au contractat o boala cu transmitere sexuala
- 78 % dintre ei au alternat hipersexualitatea cu sexul sanatos.
Yvonne Fulbright, sexolog al Fox News, sustine ca adultii dependenti de sex sunt afectati la nivel psihic atunci cand nu au parte de suficiente partide amoroase.
Se intampla frecvent ca prin metodele clasice sa nu poata fi identificata sursa acestei dependente. Un raspuns ar putea fi gasit in experinta vietilor anterioare si mai exact in privarea de experimentarea energiilor sexuale in alte vieti.
Religia, de-a lungul istoriei, a exercitat o influenta foarte puternica asupra vietii oamenilor. Se intampla des ca cei care au dezvoltat o adictie pentru sex in aceasta viata sa aiba cel putin una, uneori chiar mai multe, experiente trecute in care au ales calea celibatului din credinta si au trait zeci de ani ca si calugari/calugarite sau preoti.
Primul aspect relevant aici al vietii de celibat a fost renuntarea la viata sexuala, la interactiunile intime cu sexul opus, renuntare ce a dus la frustrari reprimate care in aceasta viata se reactiveaza. Cei care au trecut prin astfel de experiente simt ca le-a lipsit “ceva” si acum incearca sa compenseze.
Aceasta nevoie de a “recupera” senzatii, trairi, momente ce au lipsit candva poate fi vindecata si anulata. Simpla constintizare poate aduce cu ea curatarea dependentei in momentul in care acesti oameni inteleg ca ea vine din alte timpuri. Iertarea de sine de a se fi privat sau a se fi supus privarii in alta viata poate avea un efect uimitor cu privire la raportarea fata de adictie si inlaturarea ei.
Apoi oamenii Bisericii au fost cei care au proclamat ca “sexul este murdar”, au judecat si pedepsit cu asprime pe cei care aveau dorinte in acest sens. O vreme indelungata au sustinut ca sigurul rol al sexului este procreerea. Am putea spune ca acum e o karma care se “plateste” prin faptul ca ei sunt aici sa experimenteze ceea ce au condamnat alta data.
Cea mai simpla metoda de curatare a karmei este prin iubire si iertare. A cere iertare la nivel spiritual sufletelor pe care le-ai afectat, sa te ierti tu pe tine si sa te accepti pe tine si experientele trecute exact asa cum sunt – este o cale mult mai usoara de a invata lectia karmica.
Nu este nevoie de suferinta si autopedepsire. Sexul este despre iubire si bucurie, scopul lui este sa ne umple de energie vie, energie de viata si indemnul meu pentru tine astazi este sa il pastrezi in acest registru.
Intr-un urmator materialul voi vorbi despre dificultatea unui procent semnificativ de femei de a se bucura de intimitatea sexuala si de a atinge orgasmul.
Te invit sa imi lasi un comentariu in care sa imi spui ce alte probleme legate de intimitatea in cuplu ai avea nevoie sa fie rezolvate si daca ti-a placut acest articol te rog distribuie-l si prietenilor tai.
Iti multumesc.