Dezvotare Personala

Ce este hipnoza?

Ce este hipnoza?

Hipnoza este o stare profunda de relaxare in care mintea ta se poate concentra extrem de bine pe anumite aspect inconstiente. Desi, pentru unii, pare a fi ceva foarte misterios, cei mai multi dintre noi accesam starea de hipnoza aproape zilnic fara sa realizam acest lucru.

Cele mai frecvente momente in care esti in stare de hipnoza:

–       cand visezi cu ochii deschisi, fara a fi prezent la ceea ce se intampla in jurul tau
–       cand  citiesti o carte sau urmaresti un film atat de concentrat incat nici nu-ti dai seama ca cineva vorbeste cu tine
–       cand esti foarte focusat pe o activitate si pierzi notiunea timpului sau nu remarci ce se petrece in jur
–       cand conduci masina automat, absorbit de gandurile tale, si nici nu-ti dai seama cum ai ajuns la destinatie
–       cand asculti un speaker charismatic care iti tine toata atentia la discursul lui

Toate acestea sunt momente in care frecventele cerebrale scad, iar creierul nostru trece din frecventa Beta (starea obisnuita) pe frecvente mai joase (Alpha, Theta sau Delta). Ce se intampla este ca lasam deoparte minte constienta si stabilim legatura cu mintea noastra subconstienta.

Cum functioneaza hipnoza?

Prin hipnoza ai acces la mintea subconstienta. Studiile au dovedit ca doar 10 % din actiunile si emotiile pe care le traim zilnic vin din mintea constienta. Restul de 90% provin din mintea subconstienta.  Mintea umana se aseamana astfel cu un computer pre-programat sa raspunda la stimuli. Fiecare program din mintea noastra este creat in diverse momente cu incarcatura emotionala. Cu cat emotia a fost mai puternica in momentul respectiv, cu atat programul va fi mai puternic. Scopul acestor programe este acela de a ne proteja. Totusi, ce se intampla este sa de cele mai multe ori mintea noastra subconstienta ia decizii permanente la situatii temporare.

De exemplu, daca mama iti spunea cand erai copil ca te iubeste dar din cand in cand te jignea sau te lovea, creierul ar putea concluziona: “Cei care ma iubesc ma ranesc”. Iar de aici s-ar putea programe de diverse tipuri; fie: “Mai bine raman singur decat sa fiu ranit”, fie :”Abuzul fizic si verbal sunt o dovada a dragostei”. Si de aici apar comportamente derivate.

Ce este hipnoza?

Mintea noastra detine ceea ce numim “factorul critic”. Rolul acestiua este sa filtreze informatiile si sa permita doar acelora care sunt in concordanta cu programele deja existente sa  patrunda la nivel subconstient.

Ceea ce facem in hipnoza este sa permitem corpului si mintii analitice sa se relaxeze, astfel incat sa trecem de bariera “factorului critic” si sa putem accesa informatii aflate la nivel subconstient, precum si sa schimbam programe existente acolo.

Asa cum mentionam si in articolul Ce inseamna o sesiune de regresie intr-o viata anterioara?, contrar miturilor, in timpul hipnozei, persoana aflata in stare hipnotica este perfect constienta, in deplin control si oricand capabila de a iesi singura din starea de transa.

Te rog ca daca ai intrebari referitoare la hipnoza sa le postezi intr-un comentariu mai jos. Daca simti ca ai aflat informatii interesante care ar putea fi utile si altora sa dai un Share articolului.

Iti multumesc!

Cum a fost tema acestei zile pentru tine?